Erosioner - syreskader på tænderne - er en tilstand, hvor tænderne ætses, fordi de ofte udsættes for noget syreholdigt, fra enten kosten eller fra maven. Der er stor risiko for at få syreskader ved sure opstød eller hyppigt indtag af syreholdige føde- og drikkevarer. Eksempler på dette er sodavand, både light og almindelig, juice, saftevand, frugt og smoothies.
Når først emaljen er skadet kan den ikke gendannes.
I de tidlige stadier vil man sandsynligvis ikke kunne se eller mærke syreskader. Typisk vil der opstå små fordybninger på tyggefladerne på de bagerste tænder (se Figur 1) eller overfladiske skader på tændernes emalje (se Figur 2).
Nogle oplever ingen smerter, selvom de har svære syreskader. Andre får følsomme tænder og kan få isninger i tænderne, når de spiser/drikker noget koldt eller børster tænder.
Når syreskaderne er mere fremskredne, kan tyggeoverfladerne på de bagerste tænder blive flade og gullige (se Figur 3), mens fortændernes skæreflader kan se grålige og gennemsigtige ud (se Figur 4). Tændere kan blive kortere, og der kan brække små stykker af dem.